Skip to content

Utah

  Utah, 2005, korsstygnsbroderi ullgarn (45×49 cm)

  Så spännande med geologiskt instabila platser där jordens inre kokar farligt nära den tunna jordskorpan. Kolliderande landmassor och potentiella katastrofzoner. Områden där kanske bara skallerormar och ödlor lever.

  En gång när vi var i Utah tog vi en båttur på floden för att titta på petroglyfer som indianer för länge sen skapat på klipporna. I närheten av det stup som Thelma och Louise kör rakt ut i evigheten från, (i filmen) hittade vi många sådana spännande ristningar och klippmålningar. Några var flera tusen år gamla. Det här broderiet är inspirerat av landskapet i västra USA.

  Petroglyferna och klippmålningarna är utförda i flera olika stilar där olika motiv och symboler använts vid olika perioder. Bilderna föreställer ofta människoliknande varelser som antyder shamanistiska och ceremoniella dimensioner. De kanske är heliga meddelanden. Även om man inte riktigt kan tolka deras budskap är de mycket rörande och fascinerande att betrakta där de uppenbarar sig i den karga och ödsliga naturen.

   

  Urgamla varelser på natten. Korsstygnsbroderi, ullgarn.2012

  Om man reser till Horseshoe Canyon i södra Utah kan man se klippmålningarna som inspirerat mig. Just de klippmålningarna är daterade till mellan 6 500 f kr och 500 år ekr.

  Det är ristat i sten och bilderna kanske kommer att finnas kvar för alltid. Det känns märkvärdigt att tänka på länken bakåt i tiden. Jag gillar själva tanken på att vissa saker är eviga eller i alla fall någorlunda beständiga.