Hoppa till innehåll

Buckhorn Wash

    Buckhorn Wash, 2012

    Om man reser norrut och sen västerut från Moab kommer man till highway 70 i Utah. Tar man den lilla grusvägen (körbar i torrt väder) rakt norrut hamnar man i San Rafael Swell.

    Här finns flera klippmålningar att beundra. De målningar jag inspirerats av i broderiet återfinns vid Buckhorn Wash. Klippmålningarna är flera tusen år gamla och gjorda i den stil som kallas Barrier Canyon-style. Typiskt för denna stil är de människoliknande varelserna, ofta i naturlig storlek. De egendomliga figurerna tycks följas åt av fåglar, insekter, hundar och ormar. Forskare tror att de antropomorfa varelserna är shamaner och de olika djuren hans andliga assistenter. ”Spirit helpers”. Det tycks handla om transformationsriter där hjälpandarna bistår shamanen i hans inre resa till andra dimensioner. Till himlen och rymden. Eller till underjorden.

    Grusvägen från highway 70 fortsätter över ett vilt, ödsligt landskap med eroderade bergsformationer och raviner. Inte ens mormonerna försökte odla något här. En av USA:s största monoliter syns utmed vägen och i marken finns spåravtryck från dinosaurier. Vilda hästar kan man, om man har tur, stöta på.

    Ormar kan också finnas här.